Den här rubriken är ingen riktig tidningsrubrik. Men den borde vara det. 
 
För jag är så jävla stolt över den här människan. Så imponerad och så tagen av honom. Av hans sätt att vara och hans sätt att finnas. Av hans sätt att aldrig ge sig fast ingen annan än han själv hjälper honom framåt.
 
Han har en drivkraft jag aldrig sett hos en människa förut. Det finns inte på världskartan att han skulle lägga sig ner och ge upp. Han kan slita på högtalare från scenen till klockan 05 på morgonen, samma högtalare som han tolv timmar tidigare burit upp på scenen. Moppa golvet själv i en slocknad konsertlokal där han bara en timme tidigare varit stjärnan på scenen. Bara för att han ska få göra det han gör. Skriva autografer i en timme i ösregn tills han tappar rösten och det droppar kallt från hans blonda pojklugg. Han skulle aldrig lämna någon besviken.
 
Och jag kommer aldrig att sluta häpna över hans kreativitet. Över det där huvudet som är så fullt av idéer. Hur han kan hitta på en låt om mig, som tagen ur luften, på en sekund. Hur den kan få mig att skratta tills magen gör ont, hur hans ord slå mig helt ur balans med minnen ur min egen värld, hur hans sång kan få mig att brista av kärlek. Hur han kan ta min lilla hand i sin och hålla den mot bröstet och se på mig som ingen människa någonsin har gjort. Som att världen finns i hans ögon. 
 
Det gör den också. 
 
 
 
Och jag önskar så att fler kunde se den. Dela den sköra, roliga, djupa, smärtande, vackra, magiska värld han målar upp i sina låtar. Hans musik har spelats 10 miljoner gånger på Spotify i dag. Tio miljoner gånger. Och ändå får han ingen tidningsartikel. Inget skivbolag har ringt. Ingen radiostation har bett om att få spela hans låtar. Det krossar mitt hjärta. 
 
Om jag fick ge någonting i hela världen till honom så vore det ögon. Skivbolagens ögon. Tv-kanalernas ögon. Radiostationernas ögon. Hela världens ögon. För jag vill att alla ska se honom. Se den där begåvningen som är så självklar och äkta och unik och ge honom en chans. En riktig chans.
 
För han skulle ta den mer än någon annan. 
 
Varje dag skriver han musik. Jag kan komma hem från jobbet, få en puss i dörren och sedan ett busigt leende. "Jag har skrivit tre låtar i dag". Vilken annan människa skriver tre låtar på en dag? Varje dag? Och vilken människa gör det utan att ha ett skivbolag, utan att ha någon som helst marknadsföring, utan att ha någon slags bekräftelse på att man vet att ens arbete kommer nå ut? 
 
Han gör det. 
 
För oavsett hur svårt någonting har sett ut, så har han aldrig slutat. Oavsett när han har blivit lurad, sviken och bedragen och velat lämna allt han är och allt han har så har han inte gjort det. Fast varenda liten sak i hela universum hängt över hans norrländska axlar och riskerat att knäcka dem har han fortsatt jobba. Fortsatt kämpa.
 
För han kommer aldrig att ge upp. För han vill det här mer än någonting annat.
 
Och jag älskar honom mer än någonting annat. 
 
Emil Assergård.
 
(Om du inte hört honom på Spotify än – lyssna här. Du kommer förstå.)
 
 
Anonym

Världsklass 👍

Anonym

(Y)

Anonym

😊

Anonym

Emil före Håkan Hellström alla dagar i veckan👍👍👍

Johan Bakke

Bra text, jag håller med om allt men var snäll och nervärdera inte närradiostationerna till att inte vara radiostationer. Det finns radiostationer som spelar Emils låtar, dom är bara inte så jättestora.

Elin

Blir så himla glad när du helt plötsligt skriver igen Linda-Marie! Alltid så vackert och eget. Så målande. Kan se allt framför mig. Nu ska jag såklart in och lyssna. Och lycka till säger jag till Emil!

Orka gnälla om att han ej fått en notis i media. Kass e han. Dålig. Kaos.

Orka gnäll. Du gnäller på allt lill tösen.

Anonym

Så fint och du är så fin som du är alla är lika mycket värda

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress